sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Vastauspostaus 1/2Vau! Kysymyksiähän tuli ihan hervottomasti ja en ehtinyt niihin kaikkiin vielä edes vastaamaan! Tässä on eka erä vastauksia, toinen tulee kunhan kerkeilen joskus rauhassa taas vastailemaan :) Kiitos kaikille kysyjille!

Tahdon painottaa, että kaikki vastaukset ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni! Sanomiseni eivät edusta Puolustuvoimien tai PV:n henkilökunnan kantaa taikka mielipiteitä.

SUHTAUTUMINEN NAISIIN
 
Väheksytäänkö, katsotaanko naisia armeijassa alemmasti kuin miehiä?
Itse en koe, että yleisellä tasolla naisia olisi mitenkään väheksytty sen enempää kuin miehiäkään. Tietenkin aina löytyy niitä yksittäisiä henkilöitä, joilla on hieman ikävä asenne naisia kohtaan. Naiset ovat päässet inttiin vuodesta -95, parissa kymmenessä vuodessa porukka on kyllä alkanut hyväksymään sen asian, ettei armeija enää ole vain miesten paikka.
Onko ollut sellasta "naiset ei kuulu armeejaan" kommentteja tai onko muuten käyttäydytty jotenki erilaisesti tai tullu palautetta sitä on nainen jne?
Itse en ole kuullut kertaakaan moisia kommentteja. Ainahan löytyy niitä, jotka ihmettelevät sitä, miksi ihmeessä joku hullu tulee vapaaehtoisesti armeijaan hajoilemaan.
Miten miehet ovat suhtautuneet yleensäkin naisiin, jotka ovat armeijassa?
Hyvin! Naiset otetaan hyvin messiin ja meitä kohdellaan tasavertaisesti miesten kanssa.
Onko naiset ns. eristäytyneinä miehistä paljonkin vai oletteko paljon tekemisissä poikien kanssa?
Naisilla on omat tupansa, mikä tietenkin tekee saman tuvan naisista hyvin tiiviin porukan. Harjoituksissa ollaan kuitenkin hujanhajan ripoteltuna miesten sekaan ja on lähinnä sattumasta kiinni, osuuko samaan ryhmään/partioon muita naisia. Maastossa ei ole naisten telttoja, itse olin esim. mosaleirillä telttani ainoa nainen.
Miten miehet siellä suhtautuu siihen, että siellä on joku vapaaehtoisesti?
Yleensä porukka vain ihmettelee, miksi kukaan haluaa inttiin vapaaehtoisesti.
Auttavatko miespuoleiset palvelustoveri esimerkiksi marsseilla?
Marsseilla, niin kuin kaikessa muussakin toiminnassa, on tapana auttaa jos joku apua tarvitsee. Ihan yhtälailla naiset kuin miehetkin auttavat toisiaan.
Piikitelläänkö naisille paljon armeijassa?
Eipä oikeastaan. Aina välillä sitä kuulee jotain pientä näpäytystä naiseudestaan, mutta yleensä sekin on ihan hyvällä hengellä heitettyä läppää vain.

FYYSINEN KUNTO

Treenasitko hirveesti inttiä varten ja millasella kunnolla pärjää? Tarviiko esim vetää 10 leukaa?
Aloitin treenaamisen (jos sitä siksi voi edes kutsua!) kolmisen kuukautta ennen palvelukseen astumistani. Tarkoitus tietenkin oli aloittaa hyvissä ajoin, mutta minkäs teet kun sohva houkutteli enemmän kuin lenkkipolku :P En vedä yhäkään yhtäkään leukaa enkä ole käynyt eläissäni kuin kaksi kertaa kuntosalilla.. Panostin itse kestävyysharjoitteluun eli ihan peruslenkkeilyyn.
Onko joskus ollu joku harjotus joka on fyysisesti ollu niin raskas ettei oikeesti pysty suorittamaan sitä esim. painavan repun kantaminen? mites sitten jos ei pysty suorittamaan tehtävää?
Useamman kerrankin on tullut niitä hetkiä, kun oma fyysinen raja vain tulee vastaa eikä pysty enää. Siinä kohtaa ei auta kuin itku kurkussa jatkaa tai myöntää ettei pysty kykenemään. Ei siitä rankaista jos ei yrittämisestä huolimatta vain jaksa. Asenne on tärkein!
Paljonko juoksit cooperin testissä?
Juoksin 2270m.
Voisitko kertoa minkä tasoisella kunnolla intissä pärjää?
Riippuu varmasti paljon siitä, missä paikassa ja tehtävässä palvelee. Yleisesti voisi sanoa, että normaalilla peruskunnolla pitäisi intissä kyllä pärjätä. Ainakin itse olen pärjännyt tähän saakka enkä todellakaan ole mikään huippukuntoinen! Kestävyyskunto on tärkeintä. Lisäksi ainakin meiät jaettiin jaoksiin cooper-tulosten mukaan. Kovakuntosimmat vetivät hiukan lujempaa ja pidemmälle.
Treenasitko ennen kuin menit inttiin?
Aloitin lenkkeilyn kolmisen kuukautta ennen lähtöä. Lähdin aikalailla pohjalta ja juuri ennen palvelukseen astumista juoksin n. 3 kertaa viikossa 5-8km.
Mikä siis oli sun pohjakunto?
Pohjakunto oli kaukana huippukunnosta! Lihasvoimaa nyt ei löydy käytännössä yhtään ja juoksukuntoakin vain "2300m cooperissa" verran. Pois se ajatus, etteikö nainen pärjäisi normaalilla kunnolla! Miehetkin pärjäävät siellä, eivätkä nekään mitään elämäntapaurheilijoita kaikki ole.
Oletko kokenut intin fyysisesti rankaksi?
Ajoittain kyllä. Varusteet ovat painavia ja taisteluharjoitukset rankkoja, mutta kyllä siitä selviää kunhan on yrittämisenhalua ja päättää onnistua, vaikka tuntuisi ettei pysty.
Onko pituutesi ollut ongelma missään tilanteissa?
Tähän päivään mennessä ei. Tai ehkä kerran: en saanut jalkaani nostettua tarpeeksi korkealle, jotta olisin päässyt kiipeämään masin kyytiin omin avuin. Onneksi avulias kuski nosti tämänkin taistelukääpiön kyytiin :D
Onko intti raskas fyysisesti normaalikuntoiselle?
Intti on raskasta, mutta normaalilla kunnolla kyllä pärjää. Epäilen ettei kenelläkään ole niin hyvää kuntoa, etteikö joskus maistuisi veri suussa ja tuntuisi että happi loppuu.

ARKI INTISSÄ

Millaista ruokaa armeijassa saa, onko mielestäsi hyvää?
Varuskuntaravintolan ruuat ovat mielestäni olleet hyviä. Joka päivä on tarjolla useampaan eri salaattia, ruokaa saa riittävästi ja ainakin useimmiten se on ihan syötävää. Lounaan yhteydessä on vieläpä päivittäin jälkiruoka!
Moneltako heräät aamulla?
Herätys tulee klo 6, paitsi jos on esim. ampumaratapäivä ja aikaistettu herätys 5:30. Sunnuntaisin saa nukkua kasiin.
Miten nainen pärjää armeijassa kuukautisten kanssa? Jos on esim. pitkiä aikoja metsässä yms.
Paras vaihtoehto lienee joko pillerit tai ehkäisyrengas, joilla pystyy itse hieman vaikuttamaan koska menkat alkavat. Suoraan sanottuna en kyllä tiedä, miten metsäleirillä pärjää menkkojen kanssa, etenkin jos ne ovat runsaammanpuoleiset.. Kasarmiolosuhteissa on kyllä sen verran aikaa aina jossain välissä, ettei menkoista koidu sen suurempaa riesaa.
Paljonko illalla on vapaa-aikaa? Mitä teet vapaa-ajalla?
Meillä on yleensä vapaata 18-21:30. Itse hengailen joko sotkussa tai käyn keräilemässä liikuntamerkkejä lenkkeillen (15 kertaa kun käy vetämässä 5km lenkin saa yhden kuntsarin!).
Mistä saat voimaa että jaksat nousta 5-6 aikaa ylös?
Ei siihen auta muu kuin mennä ajoissa, heti klo 22 nukkumaan kun tulee hiljaisuus. Kofeiinipilleritkään eivät ole pahitteeksi :D
Mitä kaikkia armeijan alussa saa? Vaatteet ja tarvikkeet yms?
Intistä saa kyllä kaiken tarvitseman paitsi rintaliivit ja hygieniavälineet. Ainahan sitä voi panostaa omaan mukavuuteen hommaamalla omia sukkia, alushousuja, lämpökerrastoja..
Millasen uimapuvun päädyit ostamaan?
Ostin Seppälästä mustan kokouikkarin, jossa oli niskan takaa menevä kiinnitys. Uikkarin olisi kuulemma pitänyt olla ihan perusmallinen "urheilu-uikkari", joten lopulta kävin uimassa kaksi uimapukua päällekkäin: oma alla peittämässä paikkoja ja intin vain muodon vuoksi siinä päällä :D
Kerrot olevasi ötökkäkammoinen. Mitä ötököitä pelkäät eniten? Onko tästä ollut haittaa sinulle intissä ja erityisesti leireillä? Miten oot selviytynyt?
Pelkään oikeastaan ihan kaikkia ötököitä. En olisi uskonut, mutta suurimpaan osaan öttiäisistä tottuu, kun niiden kanssa viettää tarpeeksi aikaa samassa poterossa. Ampiaisten, paarmojen ja hirvikärpästen kanssa en kyllä tule koskaan tekemään aselepoa, mutta kaikenlaiset torakat, toukat, tuhatjalkaiset ja jopa hämähäkit menettelevät. Suomen luonnossa on muuten aika jäätävän kokoisia ötököitä.. Ei tälläinen kaupunkilainen ollut ennen edes osannut kuvitella 10-senttistä torakkaa :D
Pelottiko ensimmäinen päivä kasarmilla?
Palvelukseen astumispäivänä jännitin niin, että luulin oksentavani. Sain kuitenkin pidettyä itseni kasassa ja kasarmille päästyäni kaikki alkoi rullaamaan niin, ettei tajunnut enää jännittää, varsinkin kun huomasi kaikkien muidenkin olevan samassa tilanteessa (ihan pihalla aivan kaikesta). Ennen kuin oppi kaikkia uusia tapoja ja sääntöjä, hiukan oli pelko perseessä jatkuvasti että koska mokaa oikein kunnolla ja saa huudot :D
Mitä eniten kaipaat silloin kun olet kasarmilla?
Kaipaan koiriani, sitä että saisi nukkua pitkään, syödä rauhassa, viettää aikaa rakkaidensa kanssa ja vapautta olla ja mennä oman mielen mukaan.
Paljonko teillä on vapaa aikaa sillon kun ette ole leirillä?
Normaalisti vapaa alkaa klo 18 ja päättyy iltavahvuudenlaskentaan 21:30.
Mikä on lempiruokasi kasarmilla?
Hernekeitto ja pannari! Tietenkin :)
Miten aamuherätykset on armeijassa?
Tulee kuulutus tai huuto "komppaniassa/patterissa herätys!". Siihen kyllä herää ja mikäli on ooikein sikeäuninen, viimeistään tupalaisten alkaessa kolistelemaan, se omakin silmä vihdoin aukeaa.

KOTIRINTAMA

Voiko armeijaan lähettää kirjeitä, millaisen vastaanoton kirjeet saa, onko ne aina mukava yllätys?
Kirjeitä voi lähettää ja vastaanottaa. Itse en ole saanut yhtäkään kirjettä, mutta olen aikoinani inttileskenä niitä lähetellyt. Kuulemma kirje on aina mukava yllätys, joka vie ajatukset hetkeksi pois armeijan arjesta.
Oliko alussa kova ikävä läheisiä, esim. poikaystävää?
Ekoina viikkoina ikävä oli melkoinen, mutta pikkuhiljaa siihen tottui. Whatsapp on mitä loistavin keksintö kuulumisten vaihtamiseen ja ikävän helpottamiseen.
Millainen fiilis on, kun pääsee lomille?
Ihan paras! Lomia odottaa aina hartaasti ja niiden vihdoin koittaessa, on aina hyvä fiilis: saa nukkua pitkään, ottaa rennosti ja levätä.
Entäs kun pitää lähteä lomilta takaisin armeijaan?
Kyllähän se aina vähän vituttaa.. Silti itse menen kyllä ihan mielelläni aina sunnuntaisin takaisin ja odotan innolla mitä kaikkea uusi viikko tuo tullessaan.
Olisitko lähteny armeijaan vaikka olis ollut poikaystävä kotona?
Kyllä olisin. Poikaystävän tuki on kyllä ollut todella tärkeää ja mikäli hänen asenne inttiin lähtöäni kohtaan olisi ollut kovinkin negatiivinen, olisin kaksi kertaa miettinyt luovunko unelmastani vaiko poikaystävästä, joka ei tue minua :D Onneksi en kuitenkaan joutunut kohtaamaan tuota tilannetta!
Mitä kaverisi oli mieltä kun kerroit armeijaan lähtemisestä?
Kaverit olivat tukenani ja omalta osaltaan innoissaan päätöksestäni, onneksi!
Onko poikaystäväsi kanssasi samassa intissä?
Kyllä on.
Näättekö te ikinä, ku molemmat on intissä ja on niitä kiinniolo viikonloppuja?
Olemme samassa varuskunnassa, joten vapaa-ajalla on helppo nähdä sotkussa tai käydä lenkillä vaihtamassa kuulumisia. Viikonloppuisin ollaan useimmiten oltu molemmat samaan aikaan lomilla.
Poditko koti-ikävää missään vaiheessa?
Alussa, kun kaikki oli ihan uutta ja outoa, oli välillä koti-ikävä. Onneksi se helpottaa pikkuhiljaa, kun alkaa tulemaan rutiineja ja saa pitää kotirintamaan yhteyttä.
Olisitko mennyt sinne jos vanhempasi eivät olisi kannustaneet?
Hyvä kysymys! Vanhempieni mielipide on minulle tärkeä. Mikäli molemmat olisivat olleet jyrkästi inttiä vastaan, en ehkä olisi mennyt. Onneksi sain kuitenkin heiltä täyden tuen ja kannustuksen!

Ensi viikonloppu menee gineksen merkeissä koiria ulkoiluttaen, mutta enköhän minä viimeistään silloin kerkeile taas tännekin tulla päivittelemään :)

14 kommenttia:

 1. Mahtava postaus, odotan innolla seuraavaa osaa :)

  VastaaPoista
 2. Vitsi tää oli hyvä postaus :)

  VastaaPoista
 3. Olisin halunnu vielä kysyä, että mikä oli sun punnerrusten ja vatsalihasten laita niissä ensimmäisissä kuntotesteissä tai treenasitko punnerruksia ylipäätään ennen armeijaan astumista? Punnerrukset on mulle aika heikko kohta, kuten kyllä vauhditon pituushyppykin. Kiinnostaisi siis tietää ylipäätään vähän "normaalien" eli ei minkään superurheilijanaisten tuloksia :) toivottavasti ei ole liian henkilökohtainen kysymys!

  Sitten toinen kysymys. Onko teillä ollut jo liikuntakoulutuksessa (?) esimerkiksi jalkapalloa, sählyä, korista tmv lajeja? Jos on / ei ole niin haluaisin tietää sun kannan tähän, että mitä mieltä olet siitä, että tuollaisia harjoitellaan armeijassa? Mua itseäni henkilökohtaisesti se hieman jännittää, että mitä siitä tulee kun mun palvelukseen astumisen aika koittaa, sillä en ole ikinä pelannut esimerkiksi jalkapalloa saatika sitten osaa minkään noiden lajien sääntöjä kunnolla niin oikeasti vähän kauhistuttaa mitä siitä mahtaa tulla :D Kuitenkin tunnetusti "kaikki pojat" osaavat pelata jalkapalloa, tai vaikka eivät siinä hyviä olisikaan niin säännöt on hallussa.
  Tällaisissa asioissa mietityttää mennä naisena armeijaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Itse ylsin vatsalihasliikkeissä ja vauhdittomassa pituushypyssä naisten taulukossa tasolle "kiitettävä". Tarkkoja lukuja en muista, mutta vatsoja meni joku 36 ja pituutta 185cm suunilleen. Punnerrukset olivat täysfiasko: 10kpl :D Eikä yhäkään menisi yhtään sen enempää..
   Joskus on pallopelejä (harvemmin) ja siellä pärjää kyllä tälläiset täystunaritkin vallan hyvin, ei hätää ;)

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus! Kiinnostaa hirmuisesti aina lukea naisten kokemuksista, ja odotan aina innolla uutta postausta :)

  VastaaPoista
 5. Huikee postaus! Oot saanu musta uuden lukijan kun reilun viikon sisällä oon lukenu kaikki postaukses läpi :) en kerennyt pistään omia kysymyksiäni viime kysymyspostaukseen mutta onneksi muut olikin jo kysynyt melkein kaiken mitä itsekin piti :) se vielä jäi askarruttamaan, että minkälaiset on armeijan kuntotestit ja onko niissä tietyt vaatimukset mitkä pitää täyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään vaatimuksia ei ole. Kuntotestin ideana on ymmärtääkseni enemmänkin kartottaa jokaisen sen hetkinen kuntotaso ja kotiuttamisen yhteydessä homma tehdään uusiksi ja katsotaan onko kehittynyt. Meillä cooper-tulos ratkaisi missä jaoksessa p-kautensa viettää. Sinänsä hyvä, että huippukuntoiset ja heikkokuntoiset eivät ole samassa lössissä harjoituksissa! Kuntotestejä ei kannata jännittää! Vaikka ne menisivät ihan päin mäntyä, se ei silti ratkaise yhtään mitään jatkon kannalta :)

   Poista
 6. Pääsevätkö kaikki valintatilaisuuteen valitut naiset armeijaan? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni eivät automaattisesti, mikäli valintatilaisuudessa todetaan nainen epäsopivaksi inttiin. En kyllä ole vielä törmännyt kehenkään, joka olisi valintatilaisuudessa ollut muttei silti olisi päässyt armeijaan :)

   Poista
 7. meikkasitko armeijassa? ja jos meikkasit niin annettiinko naiselle siihen aikaa tai lupaa? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En meikannut muuta kuin valassa ja lomille lähtiessä mikäli vain kerkesi :) Aikaa meikkaamiseen ei anneta..

   Poista
 8. Moikka, löysin sun blogin äskettäin ja täältä on saanu hirmu hyviä vinkkejä ajatellen omaa palvelukseenastumista lähden siis 1/17 :) mulla heräs kysymys noista menkoista ja siitä miten sä itse toimit niitten aikana? Söitkö pillereitä? Jos et niin miten onnistui esim. Metsäleirit menkkojen aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ite käytin ehkäsyrengasta ja onnistuin sumplimaan niin ettei tarvinnu olla mettässä samaan aikaan menkkojen kanssa :D yleensä homma kyllä onnistuu, sanomalla asiasta vaikka jollekki skapparille, saa takuulla luvan käydä hoitamassa hygieniaansa leirinkin aikana :)

   Poista
 9. Moikka, löysin sun blogin äskettäin ja täältä on saanu hirmu hyviä vinkkejä ajatellen omaa palvelukseenastumista lähden siis 1/17 :) mulla heräs kysymys noista menkoista ja siitä miten sä itse toimit niitten aikana? Söitkö pillereitä? Jos et niin miten onnistui esim. Metsäleirit menkkojen aikana.

  VastaaPoista